Вороги імунітету влітку. Як посилити захист організму?
07.07.2021Корінь солодки, який вважається одним з найстаріших рослинних лікарських засобів в світі, походить від кореня рослини солодки (Glycyrrhiza glabra).
Родом із Західної Азії та Південної Європи, солодка здавна використовувалася для лікування різних недуг і цукерок, напоїв і ліків.
Незважаючи на цю історію, тільки деякі його застосування підкріплені науковими дослідженнями. Крім того, в окремих випадках солодка може бути протипоказана для застосування.
У цій статті розглядаються показання, протипоказання, форми, переваги і рекомендоване дозування кореня солодки.
Як використовується корінь солодки?
Медичне використання солодки походить выд стародавнього Єгипту, де корінь був перетворений в солодкий напій для фараонів.
Він також використовувався в традиційних китайських, близькосхідних і грецьких ліках, в лікуванні розладів шлунка, різних запальних процесів і захворювань дихальних шляхів.
Сучасне використання
Сьогодні багато людей використовують корінь солодки для лікування таких захворювань, як печія, кислотний рефлюкс, припливи, кашель, бактеріальні та вірусні інфекції, захворювання печінки, в тому числі й гепатити. Він доступний у вигляді порошку, капсул або розчину для внутрішнього застосування.
Крім того, чай солодки, як кажуть, заспокоює біль у горлі, а також застосовується для лікування різних шкірних захворювань таких, як екзема і акне.
Більш того, солодка використовується для ароматизації деяких продуктів і напоїв.
Дивно, але багато солодкових цукерок приправлені НЕ коренем солодки, а анісовим маслом – ефірною олією рослини анісу (Pimpinella anisum), які мають аналогічний смак.
Рослинні суміші
Хоча він містить сотні рослинних сполук, основною активною сполукою кореня солодки є гліциризин.
Глицирризин відповідає за солодкий смак кореня, а також за його антиоксидантні, протизапальні та антимікробні властивості.
Корінь солодки використовується як в якості ароматизатора, так і в якості лікарського засобу. Він входить в багато видів чаю, лікарські препарати, напої, мазі і креми.
Потенційні переваги
Поточні дослідження показують багатообіцяюче використання лікарського засобу для кореня солодки.
Лікування шкірних захворювань
Корінь солодки містить більше 300 з’єднань, деякі з яких демонструють сильну протизапальну, антибактеріальну та противірусну дію. Зокрема, дослідження пов’язують гліциризин з протизапальними і антимікробними перевагами. В результаті екстракт кореня солодки використовується для лікування різних шкірних захворювань, включаючи акне і екзему.
У двотижневому дослідженні 60 дорослих застосовували гелі для місцевого застосування, які містили екстракт кореня солодки, і це значно поліпшило стан екземи.
Хоча актуальні гелі солодки також використовувалися, щоб лікувати прищі, дослідження на його ефективність змішано і вельми обмежена.
Може зменшити кислотний рефлюкс і використовується для поліпшення травлення
Екстракт кореня солодки часто використовується для полегшення симптомів розладу шлунка, таких як кислотний рефлюкс, розлад кишківника і печія.
У 30-денному дослідженні на 50 дорослих з розладом травної системи прийом капсули з солодкою по 75 мг два рази на день приводив до значних поліпшень симптомів у порівнянні з плацебо.
Екстракт кореня солодки також може полегшити симптоми ГЕРХ, включаючи кислотний рефлюкс і печію.
У 8-тижневому дослідженні у 58 дорослих з ГЕРХ низька доза гліциризинової кислоти в поєднанні зі стандартним лікуванням привела до значних поліпшень симптомів.
Інше дослідження за участю 58 дорослих з ГЕРХ показало, що щоденне використання кореня солодки було більш ефективним для зменшення симптомів протягом 2-річного періоду, ніж зазвичай використовуються антациди.
Може допомогти в лікуванні виразкової хвороби
Виразки – це хворобливі дефекти слизової оболонки, які розвиваються в шлунку, нижньому відділі стравоходу або тонкій кишці. Зазвичай вони викликані запаленням, бактеріями H. Pylori.
Екстракт кореня солодки і його гліциризин можуть допомогти в лікуванні виразкової хвороби.
Одне дослідження на мишах показало, що дози екстракту солодки 200 мг на кг маси тіла захищають від цих виразок краще, ніж омепразол, найпоширеніші ліки від виразкової хвороби.
2-тижневе дослідження 120 дорослих пацієнтів показало, що споживання екстракту солодки на додаток до лікування антибіотиками значно зменшило присутність H. Pylori.
Може мати протиракові властивості
Через вміст численних рослинних сполук, які мають антиоксидантну та протизапальну дію, екстракт кореня солодки був вивчений на предмет його захисної дії проти деяких видів раку.
Зокрема, екстракт солодки і його сполуки були пов’язані з уповільненням або запобіганням зростання клітин при раку шкіри, молочної залози, колоректального раку і передміхурової залози.
Оскільки дослідження обмежені пробірками і тваринами, його вплив на рак у людини невідомо.
Проте, екстракт кореня солодки може допомогти в лікуванні орального мукозиту – дуже хворобливих виразок у роті, які іноді зустрічаються у хворих на рак як побічний ефект хіміотерапії та опромінення.
Двотижневе дослідження за участю 60 дорослих з раком голови і шиї показало, що місцева плівка солодки була настільки ж ефективною, як і стандартне лікування орального мукозиту.
Корінь солодки в лікуванні захворювань верхніх дихальних шляхів
Через їх протизапальну і протимікробну дії екстракт кореня солодки і чай можуть допомогти при захворюваннях верхніх дихальних шляхів.
Зокрема, дослідження показують, що екстракт гліциризину з кореня солодки допомагає полегшити симптоми астми, особливо при додаванні до сучасних засобів лікування астми.
У той час як обмежені дослідження на людях показують аналогічні результати, необхідні більш суворі і довгострокові дослідження.
Крім того, обмежені дослідження в пробірці і на людях дозволяють припустити, що чай і екстракт кореня солодки можуть захистити від запалення горла і запобігти болю у горлі після операції.
Проте, необхідні подальші дослідження.
Захист від карієсу
Корінь солодки може допомогти захистити від бактерій, які можуть привести до карієсу.
Було проведено тритижневе дослідження за участю 66 дітей дошкільного віку, які їли льодяники, що не містять цукор, а містять 15 мг кореня солодки, два рази на день протягом шкільної тижні. Споживання льодяників значно зменшило кількість бактерій Streptococcus mutans, які є основною причиною появи порожнин.
Дослідження також показують, що екстракт кореня солодки ефективний для захисту від бактерій, в основному пов’язаних з карієсом і руйнуванням зубів.
Проте, необхідні додаткові дослідження оптимальної дози і форми кореня солодки.
Інші потенційні вигоди
Гліциризинова кислота, натурального походження з кореня солодки, діє на різні типи ДНК і РНК вірусів in vitro і in vivo:
- Varicella zoster
- Herpes simplex 1 і 2 типу
- різні типи вірусу папіломи людини, в т.ч. онкогенні
- ВІЛ
- коронавірус
- респіраторно-синцитіальних вірус
- арбовіруси
- вірус везикулярного стоматиту
- SARS-асоційований вірус
Корінь солодки може надавати сильну антиоксидантну, протизапальну та антимікробну дію. Ранні дослідження показують, що, в результаті, це може полегшити інфекції верхніх дихальних шляхів, лікувати виразки і допомогти травленню, крім інших переваг.
Потенційні побічні ефекти і запобіжні заходи
Управління з контролю за продуктами і ліками (FDA) вважає корінь солодки загальновизнаним безпечним для використання в харчових продуктах.
Однак FDA в даний час не оцінює і не перевіряє добавки на предмет чистоти, ефективності або точності маркування інгредієнтів.
Крім того, короткострокове використання добавок кореня солодки і чаю широко вважається безпечним. Однак великі дози можуть викликати побічні ефекти, і люди з певними захворюваннями повинні цього уникати.
Передозування кореня солодки
Хронічне вживання великих доз продуктів кореня солодки можуть привести до накопичення гліциризину в організмі.
Було показано, що підвищені рівні гліциризину викликають ненормальне підвищення рівня гормону стресу кортизолу, що може привести до дисбалансу рівня рідини і електроліту.
Препаратів з коренем солодки рекомендується уникати пацієнтам з артеріальною гіпертензією і захворюванням нирок.
Вагітність і годування груддю
Споживання великої кількості солодки – і особливо гліциризину – під час вагітності може негативно вплинути на розвиток мозку вашої дитини.
В одному дослідженні діти, народжені від матерів, які їли великі кількості містяться в гліцірізін продуктів солодки під час вагітності, з більшою ймовірністю мали порушення мозку в більш пізньому віці.
Тому вагітним жінкам слід уникати добавок солодки і обмежити споживання солодки в харчових продуктах і напоях.
Через відсутність досліджень жінки-годувальниці повинні також уникати продуктів солодки.
Хронічне використання і великі дози кореня солодки можуть викликати серйозний дисбаланс рідини і електролітів. Дітям, вагітним і годуючим жінкам, а також жінкам із захворюваннями нирок, серцевими захворюваннями або високим кров’яним тиском слід уникати продуктів солодки.
Дозування і форми кореня солодки
Як доповнення екстракт кореня солодки випускається в декількох формах, включаючи капсули, порошки, настоянки, актуальні гелі та чаї. Сам корінь також можна придбати в свіжому або сушеному вигляді.
В даний час немає стандартної рекомендації щодо дозування. Проте, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) і Європейський науковий комітет по продуктах харчування (SCF) рекомендують обмежити споживання гліциризина не більше 100 мг в день.
Крім того, оскільки продукти не завжди вказують кількість гліциризину, може бути важко визначити безпечну кількість. В результаті важливо обговорити безпечну і ефективну дозу з Вашим лікуючим лікарем.
Ви можете вживати корінь солодки у вигляді чаю, настойки, порошку або добавки. Його також можна наносити місцево у вигляді гелю. Незважаючи на те, що не існує стандартної дози для кореня солодки, вам слід обмежити загальне споживання гліциризину не більше 100 г в день.
Віусід – біологічно активна добавка, має імуномодулюючу, противірусну і загальнозміцнюючу дії. Натуральний препарат спеціально розроблений, підданий процесу активації, що підвищило біологічну активність і біодоступність його компонентів. Віусід застосовується в якості біологічно активної добавки до їжі – додаткового джерела вітамінів С, В5, В6, В9 і В12, джерела глюкозаміну і гліциризинової кислоти, що містить цинк, аргінін, гліцин і яблучну кислоту.
Корінь солодки використовувався протягом тисячоліть для лікування різних захворювань, включаючи респіраторні захворювання та розлади травлення.
Його рослинні сполуки демонструють сильну антиоксидантну, протизапальну та антимікробну дію. Хоча це може полегшити кислотний рефлюкс, екзему, пептичні виразки та інші проблеми зі здоров’ям, необхідні більш комплексні дослідження на людях.
Проконсультуйтеся з вашим лікарем, перш ніж намагатися приймати добавки або чай з кореня солодки.